SÄHKÖISTÄ HISTORIAA

Kantaverkkoyhtiö Fingridin pääkonttorin aulaan siirrettiin Hämeenlinnan Elektra-museosta Suomen kantaverkon historiaan liittyvää esineistöä, karttoja ja pienoismalleja. Toteutuksesta muodostui uuteen aulaan kaksi eri kokonaisuutta, jossa tärkeä rooli on myös näyttelykalusteilla. Auditorion edustalla olevaan tilaan on suunniteltu pitkä tyylikäs taso, jonka päällä on valikoima yhtiön historiaan liittyviä esineitä: veivattava hälytyssummeri, sähköaseman käsinkirjoitettu lokikirja, massiviinen puinen ensiapulaatikko ja yksi maailman vanhimmista Ericssonin kenttäpuhelimista.

– Aula on useille vieraille ensimmäinen kosketus Fingridin maailmaan. Nykyaikainen ja jatkuvasti kehittyvä kantaverkko perustuu kuitenkin pitkään ja huolella dokumentoituun sähkölinjojen, voimaloiden, sähköasemien ja infrastruktuurin suunnittelun historiaan, josta aulanäyttely kertoo. Näyttelyn suunnittelussa huomioitiin se että tilan tulee säilyä avarana ja valoisana, museaalista tunnelmaa ei haluttu. TJT- Kalusteen kanssa tuotetut näyttelyjalustat on täsmämitoitettu aulatilaan ja sisältävät myös säilytystilaa. Tätä asiakas arvostaa koska sekä näyttelyn huoltamiseen ja yhtiön viestintään liittyviä painotuotteita voidaan nyt säilyttää juuri siellä, missä niitä tarvitaan.

— Yhteistyö suunnittelusta asennukseen asti oli tärkeää ja onnistui hyvin. Koska pääkonttori on koko ajan aktiivisessa käytössä, asennus valmisteltiin huolella ja toteutettiin nopeasti. Kalusteissa on erikoiskorkeuksia jotta pienoismallit saadaan mukavasti katsojan tasolle ja yhdessä kahteen eri tilaan sijoittuvan näyttelyn kalusteet vahvistavat kokonaisuuden visuaalista ilmettä, suunnittelusta vastannut Muotohiomo Oy:n muotoilujohtaja Pekka Toivanen kertoo.